sobota 26. dubna 2008

Yogi čaj (dáta masala)

Přijel Liborek a sebou přivezl balíčky koření s tím, že se pokusíme vytvořit specialitu, skvost mezi čaji, Yogi čaj. Slovo pokusíme je docela přesné. Ale docela se nám povedl. Chuť se Yogi čaji podobá, i když příště musíme přidat na zázvoru a ísto celé skořice opatřit drcenou a snad to bude dokonalé... taky by se hodilo dodržet postup přípravy a taky mít lepší nástroje (přelévat dva litry tekutiny 3 centimetrovým sítkem je docela sranda).
Nezávislá porota v podobmě mámy, čaje neznalé, nazvala čaj lahodným, takže to můžeme považovat za úspěch i když není tak výrazný. Na první pokus ale skvělý výsledek.

2x skořice drcená (my jsme použili celou a zanikla takže rozhodně drcenou!)
2x zázvor nakrájený a usušený
2x hřebíček celý (ten nám přebil ostatní chutě takže příště o hřebíček míň :-)
1x pepř černý celý (v některých receptech také bílí)
2x semena kardamomu
2x anýz

Přivedeme k varu 1l vody. Přidáme směs koření, a vaříme 15 minut. Poté přidáme polévkovou lžíci sypaného černého čaje (obyčejný černý bez příchutí!) a mírně vaříme dalších pět minut (my jsme omylem přidali zároveň s kořením i čaj ale pít s to dá :-) ) Potom přidáme 0,5l mléka a přivedeme k varu. Necháme zchládnou na cca 40 stupňů a přimícháme polévkovou lžíci medu. Vše přecedíme přez jemné sítko a podáváme :-)




1 komentář:

Klokánek řekl(a)...

Já dávám bílý pepř. Zázvor nemusí být sušený, čerstvý je lepší. Jinak stejně v Indii dávají do masaly koření v každém regionu trochu jiné.