čtvrtek 24. dubna 2008

Landart - pomíjivé umění



























Landart je asi můj nemilovanější způsob jak vyjádřit cosi uměleckého, jak vytvořit umělecké dílo. Napadlo vás někdy prostě jít o přírody a něco změnit? vytvořit obraz listí, kamenů, stébel trávy, vytvořit sochu z kamenů nebo ráskosí, lehnout si na zem v dešti a zanechat tak svůj otisk... to všechno už napadlo landart umělce. Můj njoblíbenější (a zároveň nejslavnější) je Andy Goldworthy. Tvoří čistě z přírodních materiálů a většinou neplánovaně. Vydrží sedět celý den na mrazivé pláži a spojovat holýma rukama ledové rampouchy aby vytvořil sochu která zřejmě další den už nebude stát. Hodiny hledá a skládá kmeny pro svá kamenná vejce (a to není jen tak, začíná se přecjen od špičky takže při stavení se mu dílo mnohokrát rozpadne v rukou a on musí začít znovu), po řekách pouští pásky z barevného listí, vysklává bezpočet kruhů z různých materialů, hodiny s hidiny spojuje stébla rákosí v sochu které stačí závan větru aby se shroutila... a nakonec si lehne na kamenitou pláž v dešti a nehnutě leží dokud pršt nepřestane a zanechá tak svůj otisk na zemi... a co s toho všeho má? Pár fotek co dává na výstavy, dobrý pocit, důvod a způsob jak trávit čas v přírodě a být s ní v těsném spojení.

Dalším jménem co stojí za zmínku je Walter de Maria a jeho trochu atypické dílo lanartu Lightening. V jednom velkém poli (v americe "velké pole" znamená něco jiného než velké pole u nás takže opravdu velkém velkém poli) kde je častý výskyt bouřek rozestavěl stovky hromosvodů... Tuhle podívanou bych chtěla vidět, i když asi z velké dálky...
Při mém černém humoru mě napadá - není to romantické místo pro situační sebevraždu? :-)


Christo a Jean Cloude mě také zaujaly - jejich Obalené ostrovy, kdy 11 kilometrů ostrovů obalili pásem růžové barvy, nebo jejich obalené stromy, jsou působivé i když trochu megalomanské projekty.

Jednou (možná při první příležitosti dostat do rukou kvalitní foťák) vylezu do Buchlovských kopců nebo jen na Rochuz a taky něco ukutím, třeba s pomocníky (ať to někdo vidí :-) ) a samozřejmě se pochlubím i tady. Nápad by byli..

Žádné komentáře: